Mamele care nu mai știu nimic.

Doar Fabi, Connection 2013

Fabi e ocupată și dedicată – grădiniței, apoi școlii, apoi proiectului de redefinire a lor, apoi oamenilor cu care lucrează, părinților pe care îi cultivă. Și, mai ales, copiilor cărora le definește lumea și care, așaaa…, ușor, pe nebăgatelea de seamă, în vreme ce merg dintr-o încăpere în alta, trecând cu mâna peste peretele pe care e lipit ceva mușchi de pământ, sau niște nisip, boabe de fasole.

Și printre toate acestea, e dedicată și Coaliției. Și râde mult, se frăsuie, se străduie să fie cel mai bine, ne îmbracă în bucuria ei. Și-n lumina pe care o vedeți și-n fotografie.

Ea știe foarte, foarte multe lucruri despre educație și despre cum se face un curriculum și despre cum se simt copiii în școală și grădiniță. Și crede în small stepsîn pașii mici pe care îi faci câteodată în afaceri, astfel încât să nu îți pierzi sufletul. Există și mult sens în această filosofie – pașii sunt mici ca ai puilor de om care aleargă desculți pe culoarele grădiniței.

Fabiola și soțul ei, alt minunat cu o calitate de bază – o adoră (!), au o fetiță mică, Daria. A fost prima veste despre un bebeluș în proiectul Coaliției. Și povestea luată cu mine de la ultima noastră întâlnire este despre cum a devenit mult mai neștiutoare de când i s-a născut fetița. Pentru că știa, v-am spus deja, o mulțime de lucruri, bine documentate științific, putea să facă recomandări altor părinți de pui mici, despre una, despre alta. Poate că mai face și acum, încă cu multe nuanțe și cu avertizarea că s-ar putea să nu funcționeze. Pentru că, nu-i așa?, atunci când se naște un copil, ceea ce știi, rațional, ca expert, nu se mai potrivește atât de clar cu dinamica emoțională dintre tine și puiul TĂU de om:

”- Draga mea, mi-a spus, acum nu mai știu nimic. Și evit să dau orice sfat. Daria a venit cu lecția că ceea ce știu eu nu înseamnă și Realitatea.”

Mulțumesc, Fabiola, pentru cum ești. Și pentru cum știi să dăruiești. Plecăciune!

București, 11 (pentru 9) mai 2018, 32/40

 Mamele care nu mai știu nimic.

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *