despre cum ar fi să ne pese

”Să îți pese” înseamnă, de cele mai multe ori, să te întrebi.

Să îți pese înseamnă, de cele mai multe ori, să gândești înainte să întrebi, la cine ți-ar putea oferi un răspuns valid, documentat, cu cele mai puține costuri de proximitate, de timp, financiare. Și această nu înseamnă, de regulă, să apelezi la cine îți este mai la îndemână.

Să îți pese înseamnă, de multe ori, să te gândești la o întrebare ca la un detaliu integrat într-o pictură de ansamblu.

Să îți pese înseamnă, deseori, să faci. Tu, mai degrabă decât ”să apelezi la un expert”. Și mai înseamnă să te întrebi, de pildă: ”și dacă nu există un expert pentru aceasta?”, ”și dacă chem un expert, atunci eu pentru ce sunt aici?”.

Să îți pese înseamnă, de cele mai multe ori, să vrei. Să vrei să fii parte dintr-un întreg, să vrei să lucrezi împreună cu anumiți oameni, să faci sens împreună cu ei. Înseamnă să vrei să ai la îndemână și alte răspunsuri decât ”nu am chef”, ”nu am când” ș.a.m.d.

Să îți pese înseamnă, de regulă, să împarți. Succesul și eșecul deopotrivă. Pentru că eșecul face parte din viața comună a celor cărora le pasă. De o idee, de un proiect, de o afacere, de un capital investit, de ei.

Pentru că ”să îți pese”înseamnă, întotdeaună, să îți placă.

Și dacă îți place ceea ce faci, atunci înveți, natural, să vrei de la ceilalți foarte puțin sau mai nimic. Fiecare suntem în acel ceva (într-un proiect, într-o idee, într-o echipă, într-o firmă) ca să ne placă, în primul rând, de noi. Căci e destul de greu să stai acasă, singur, pe termen mediu și lung, îndrăgostindu-te de tine ”iar și iar”. Plăcându-ți de tine și de ceea ce faci, nevoile tale de siguranță, de confort, de sprijin, de împărțire a responsabilității sunt din ce în ce mai mici, în sensul că nu dezvolți dependențe de un om, mai mulți, un anume mediu sau loc de muncă. Poți să fii tu însuți și ceilalți să fie bucuroși să lucreze cu tine. Împreună.

 despre cum ar fi să ne pese

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.