Fă Rai din ce ai!

Povestea nr. 2 este despre bunătatea Petrăi[i] și despre cum învățarea are nevoie de ambele perspective, atât cea feminină, cât și cea masculină.

În anii 2006 – 2008, am ales să lucrez cu Alain Cardon, un an de Fundamente și un an de supervizare și să adaug competențelor mele pe cele de coach. Pentru unde mă aflam eu atunci, într-o poziție de decizie și apoi într-o schimbare majoră de carieră și focus, Alain mi-a oferit un context de învățare în care să dau suficient de tare cu mine de podea, confruntându-mi stereotipurile. Și (pre)judecățile.

O învățare autentică, profundă, schimbă lucrurile inclusiv fizic în tine. De la Alain am integrat cel puțin câteva achiziții majore:

  1. ascultarea, asociată cu valorizarea tăcerii;
  2. grija pentru spațiu, unde spațiul este cel care permite comunicarea dintre doi oameni;
  3. feed-forward, centrat pe viitor și soluție, față de feed-back, care întoarce bucla de control la un trecut pe care nu îl mai poți schimba;
  4. coștientizarea momentului în care îl judeci pe celălalt, a faptului că oricum se vede, se simte, chiar dacă nu spui;

Dar asta nu m-a oprit să judec. Și să fiu nedreaptă.

Știi că învățarea este profundă, se fixează în ADN-ul tău, atunci când funcționează avertizori fizici (ai o reacție în corp). În realitate, știi că ai spus o prostie, știi că ai pierdut atenția celuilalt, știi că ai judecat, chiar fără cuvinte. Pentru că o simți în stomac.

Am avut nevoie de zece ani, experiențe de muncă și viață diferite, dar mai ales de întâlnirea cu Petra Muller Demary și programul ei de Solutions Surfers, ca să pot rotunji cercul învățării, făcând pace cu mine, cu gândurile mele.

Petra este felul acela de Învățător, nu e singura/singurul, care practică ceea ce predă. Și care creează, aparent la infinit, contexte de învățare prin care învățăcelul să integreze un nou comportament, în ADN sau stomac, cum preferați. Să nu fiu înțeleasă greșit, o face și Alain foarte bine – nimeni nu formulează mai bine întrebările care schimbă sau deconstruiesc paradigma. Uneori însă, puținele cuvinte din “întrebarea perfecta de coaching” au același efect ca un pumn de boxer plasat perfect în plex – te lasă fără suflare.

În mintea mea, care are nevoie de logică și structură, era frecvent o bătălie:

  • “văd ceva acolo, mi se pare că…
  • șșșș…, e judecată, nu te cheamă nimeni să îl judeci, dă skip;
  • da’…, totuși, poate dacă îi spun…
  • e percepția ta, se referă la ceva ce a făcut; e judecată ta!”

Și tot așa, mintea mea se frăsuia, în timp ce eu, cu cealaltă minte (cum care? cealaltă, una dintre ele) mă străduiam să fiu prezentă și să transmit încredere, suport, sprijin. Evident că nu o țineam așa o oră, dar acest tip de “dispută ascunsă” mă însoțea suficient cât să îmi ia din energie și eficiență și era nedrept, în primul rând, pentru cel care îmi dăruia timpul său.

Anul petrecut în programul Petrăi (2017) m-a ajutat să integrez opțiunea de bunătate în coaching, dar și în orice fel de altă relație – ca absență a trăirii gândului de judecată. Aceasta nu m-a transformat în altă persoană, nu m-a certificat să devin vreun fel de guru și, în niciun caz, nu mă califică să fac alte lucruri decât să pot funcționa ca o oglindă onestă pentru cei care au nevoie și de altă perspectivă decât a lor proprie.

Am învățat de la ea ce înseamnă să fii un profesor dedicate învățării celor pe care îi ghidezi într-un astfel de proces. Și am reînvățat de la Petra că tăcerea nu este pauză, ci respirație. Iar respirația îți permite reconectarea la cine ești și nevoile tale (de făcut, vă rog, diferența față de pofte, chefuri, mofturi etc).

Eram deja preocupată de ceea ce se numește decision fatigue – oboseala asociată responsabilității de a lua (prea) multe decizii. Multele fire active din viața mea nu sunt greu de dus ca volum efectiv de muncă, ci ca nevoie de coordonare a lor, a listelor de “to do” și a agendelor tuturor membrilor familiilor și echipelor din care fac parte. Și sunt la curent cu experții care spun că putem lua un număr limitat de decizii pe parcursul unei zile, sau vieți.

Succesul în limitarea numărului de decizii se asociază cu plusul de putere, de energie, în a face lucruri. Două telefoane și o căutare pe google de restaurant în zonă pentru o întâlnire cu un prieten, pot ușor să însemne 30’ dintr-o zi de muncă – un mic exemplu despre risipire și pierdere de energie și focus.

Poate că întâlnirea cu Petra a venit într-un moment în care lucrurile erau pregătite să se așeze. Poate că grupa de formare a avut, la rându-i, o contribuție semnificativă. Dar este cert că lecția cea mai valoroasă a fost (am păstrat-o până la final) că am învățat să văd lumina din oameni, din fiecare.

În mintea mea s-a făcut liniște, pace și mi-e bine atunci când mă întâlnesc cu Omul care îmi dăruiește timpul lui. Pentru că practica non-judecării celuilalt nu înseamnă doar să îți golești mintea de controverse și să alegi să construiești pe punctele tari, luminoase ale celuilalt, dar înseamnă și să nu conteze, să nu fie evidențiate, aproape să nu le vezi, pe cele întunecate.

“Fă Rai din ce ai!”, este o alegere de viață. Tot o alegere este să nu judeci și să nu exprimi aceste judecăți. Însă când atenția ta se mută către “ce ai”, adică către ceea ce este luminos, bun, talent în tine și în celălalt, timpul (și viața) se dilată, într-un fel miraculous. Aceasta este percepția mea – acum reușesc, în câteva minute, să fiu conectată și să mă dăruiesc celorlalți, primind la rândul meu, înzecit.

Ori, dincolo de realitățile sociale și politice, de progresele tehnologice, timpul și iubirea sunt singurele averi pe care le avem. Îi sunt recunoscătoare Petrăi pentru această practică: să fac liniște în mintea și sufletul meu și să văd lumina.

Și nu era zi mai potrivită să îi spun decât una dintre cele din Săptămâna luminată! (2/40)

[i] Fotogafia Petrăi este realizată de “Poveste prin fotografie”, în cadrul conferinței SOLWorld CEE 2016 – Doing more with less.

 Fă Rai din ce ai!

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.