Fata lui tata

„Fata lui tata” este ceva ce eu nu am fost și nici nu mai am șanse să fiu. Probabil că aceasta este una dintre tristețile vieții mele: să mă desprind de tatăl meu, natural, la adolescență, știți voi, momentul acela simpatic în care ne certăm cu părintele de sex opus. Apoi am și plecat de acasă la facultate și părinții mei s-au despărțit. El s-a îmbolnăvit și a murit destul de tânăr.

Iar eu tânjesc după timpul acela, imaginar, al bătrâneții lui și al înțelepciunii mele.

Însă știu câteva doamne, mai tinere sau mai puține tinere, la care mă pot gândi ca la un personaj colectiv pentru textul meu de astăzi. Mă uit la ele și la cum li se luminează fața povestind despre tații lor, despre amintirile lor comune. Și mă bucură convingerea lor fermă că au fost iubite în copilărie, că tatăl lor nu a avut și nu are niciun regret că sunt fete. O siguranță deplină care le sprijină relațiile și felul în care și-au construit familiile, s-au potrivit cu parteneri lor.

„Fata lui tata” e un construct social care cuprinde multă înțelepciune. Cuprinde și ceva competiție cu mamele lor, dar cred că acesta este una dintre cele mai frumoase misiuni ale unui bărbat pe pământ – să-și iubească deopotrivă și diferit, partenera și fiica, astfel încât amândouă să fie fericite.

Este foarte posibil ca în multe familii râsul să se învețe și de la mame. E chiar o vorbă care spune că femeile îi țin minte pe bărbații care le fac să plângă, iar bărbații pe femeile care îi fac să râdă – pentru amândoi o reprezentare simplificată a rolurilor „tradiționale”. Dar în mintea mea e sădită o idee altfel – că, fete sau băieți, învățăm râsul mai ales de la tați.

„Fata lui tata” e ca un leagăn la înălțime care îți permite să zbori pentru că știi că undeva, potrivit de departe sau de aproape, este o plasă de siguranță.

Și, copil fiind, te ridici și cobori, lăsându-te pe spate, într-un hohot de râs. Pentru că TU ești „fata lui tata” și ăsta poate fi cel mai frumos cadou pe care l-ai primit de la viață.

București, 11 mai 2018, 34/40

inspirată de Liz și alte fete fericite

 Fata lui tata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *