Ea are 62 de ani. A lucrat 25 de ani ca asistentă medicală în secţia de nou-născuţi a unui spital judeţean şi mulţumeşte şi acum, de câte ori îşi aduce aminte, despre faptul că pe tura ei nu a murit nici un copil. O mare parte din această perioadă s-a ocupat direct de salonul de prematuri. A prins perioada anilor 80 şi a avut în grijă, în mod curent, saloane de 30 – 35 de copii. Era extrem de obosită şi odată cu trecerea anilor îşi revenea foarte greu după turele de noapte. Nu a dormit niciodată în gardă.

Imaginaţi-vă cum şi cât de greu era să facă „toaleta” (să-i spele şi să îi înfeşe în scutece curate pe toţi bebeluşii din salon) în fiecare schimb. Imaginaţi-vă nu existau scutece de unică folosinţă. S-a rugat pentru copiii pe care îi prelua prematuri sau grav bolnavi de la sala de naştere şi îi aducea în salonul de care ea se ocupa. A aprins lumânare pentru unii dintre ei, i-a vegheat cu orele. Ca să trăiască. Ca să nu poarte niciodată vina de a şti că, pe tura ei, un copil a plecat dintre noi.

Încercaţi să înţelegeţi cum este să ai, două nopţi pe săptămână, plus turele de zi, grija atâtor copii, mulţi dintre ei cu probleme grave, mulţi dintre ei cu alimentaţie prin sondă. Copii care nu sunt ai tăi, care îţi sunt însă încredinţaţi pentru că eşti competent să ai grijă de ei.

Pentru că lait-motivul acestor scrieri ale mele pare să fie „găsirea de sens”, cred că, mai presus de alte lucruri care i s-au întâmplat în viaţă, această asistentă medicală atunci când preda tura ştia că menirea ei este să îi lase pe toţi în grija colegei, aşa cum i-a primit. Vii.

Mama mea este această femeie.

Iar înţelegerea celor scrise mai sus ar putea însemna încă un gest de înţelegere şi apropiere.

 mama mea

1 Comment

  1. Angelica | | Răspunde

    Hmmm, aproape mi-au dat lacrimile. Îmi dau seama, de fapt realizez încă o dată (pentru că mi-am dat seama mai demult), că am o oarecare vârstă şi nu am experimentat anumite sentimente şi trăiri.
    Să vă bucuraţi de mama! Şi de copii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.