Mulțumiri voluntarilor și nu numai

Aș fi scris pe 3 decembrie despre bunicul meu iar pe 4 decembrie despre profesorii mei. Pe 3 decembrie am căutat bani: OI MEN a fost „drăgutz” și a scris săptămâna trecută că  recomandă ca orice cerere finală posibilă să fie depusă până pe 5 decembrie, chiar dacă nu este scadența ei. Sunt recunoscătoare că, după mulți ani de încercări și frică, după coșmarul POSDRU din 2012, în ultimii doi ani am reușit, chiar și în ultima zi, să găsim resursele necesare ca să evităm o altă sincopă, o altă criză. Însă este atât de OBOSITOR!!

Pentru un ONG, amestecarea de proiecte structurale cu proiectele de suflet este ceeevaaa… Prețul cel mai mare este pierderea bucuriei de a fi relaxată făcând bine altora, făcându-mi bine și mie. Astăzi este ziua voluntarilor. Mi-aduc aminte de un proiect de re-design strategic pentru o organizație, prin anii 2000, cât de mult mi-a plăcut să ofer suport în redactarea procedurilor de management al voluntarilor! Voluntarii și POSDRU încă nu pot funcționa sinergic în aceeași organizație.

Cu voluntarii, pe scurt, este ca și în educație: e nevoie de autenticitate și de emoție. Oricât se va dezvolta online-ul, procesul (de educație) înseamnă construirea/devenirea din spațiul de învățare/acțiune, comunicarea dintre oameni, interfețele lor de comunicare și interacțiunile dintre emoțiile transmise și recepționate. Autenticitatea trebuie împărtășită de ambele părți căci nimic nu mi se pare mai trist decât dezamăgirea unui voluntar care vine într-un proiect și află că pasiunea și dedicarea lui nu este valorizată și recunoscută. La fel cum mă uit cu drag la echipele cu care am interacționat în ultimul an.

Este seara lor, iar eu pot închide ochii și îmi pot aminti fețe obosite dar nespus de fericite că ceva la care au luat parte s-a încheiat și a fost mai mult decât și-au imaginat că ar fi putut fi! Și dacă această imagine nu este suficientă, o puteți traduce în bani: numărați orele de voluntariat și înmulțiți cu salariul mediu tarifar orar din România.  Suma este importantă și creează valoare și impact în comunitate. Astfel că și eu le mulțumesc tuturor celor care au voluntaria în România, pe bune, în 2014. Și felicit organizațiile care au ajuns la un nivel de maturitate și cultură a învățării care i-a făcut fericiți, le-a sprijinit creșterea, astfel încât ei să simtă că au contat prin ceea ce au făcut.

De la mine însă pleacă mulțumiri și felicitări și pentru cei care au prestat în 2014 ore suplimentare în proiecte nobile POSDRU și FONG. Sunt convinsă că și ei le merită. Cum sper să merit și eu ceea ce îmi doresc pe finalul lui 2014:

Moșule, am fost cuminte, hai cu spațiul perfect pentru creștere, dezvoltare, devenire!

 Mulțumiri voluntarilor și nu numai

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.